Donna Dooher

Sernik z dynią i bourbonem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik z dynią i bourbonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanych orzechów pekan.

½ szklanki (125 ml) mąki

½ szklanki (125 ml) brązowego cukru

¼ szklanki (60 ml) pokruszonych herbatników z mąki grahama

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego, miękkiego masła

1 żółtko



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. posmarować tortownicę masłem, wyłożyć dno i boki pergaminem.

Połączyć orzechy, mąkę, cukier, pokruszone herbatniki, masło i żółtko. Wyłożyć masę na dno tortownicy, wyrównać i ugnieść. Piec 10 minut, odstawić do przestygnięcia.



Masa

1 ½ szklanki (375 ml) puree z dyni

½ szklanki (125 ml) brązowego cukru

2 ubite jajka

½ łyżeczki (2 ml) mielonego cynamonu

½ łyżeczki (2 ml) mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki (2 ml) sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli

750 g serka kremowego

½ szklanki (125 ml) syropu klonowego

2 łyżki stołowe (30 ml) bourbonu

2 łyżki stołowe (30 ml) kwaśniej śmietany



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Połączyć dynię, cukier, jajka, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól. Utrzeć ser z syropem i bourbonem, aż będzie gładki. Wymieszać ze śmietaną i masą dyniową. Wlać na podpieczony spód. Piec 60 – 70 minut, aż środek ciasta pozostaje nieruchomy, gdy poruszymy tortownicą. Odstawić do przestygnięcia.





Polewa

1 szklanka (250 ml) kwaśniej śmietany

1 łyżeczka (5 ml) bourbonu

1 łyżeczka (5 ml) cukru



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Połączyć śmietanę z bourbonem i cukrem. Rozsmarować na przestudzonym serniku. Piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans. Schłodzić 3 godziny w lodówce.

Wyjąć z tortownicy, usunąć pergamin, pokroić i podać.





© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Chleb dyniowo-imbirowy
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.