Sernik nowojorski

Przepis z programu Martha piecze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Sernik nowojorski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Porcja na 25-centymetrowy sernik (Schłodzone ciasto zawijamy folią. Możemy przechowywać je w lodówce przez 3 dni. Najlepiej smakuje po schłodzeniu przez całą noc. Wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem).





Kruszonka:

12 krakersów z mąki graham

6 łyżek stopionego masła

2 łyżki cukru

szczypta soli gruboziarnistej



Ciasto:

miękkie masło do wysmarowania form

1,7 kg (7 pudełek po 220 gramów) kremowego serka w temperaturze pokojowej

2 ¼ miarki cukru

½ miarki mąki

1 miarka kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej

1 ½ łyżeczki esencji waniliowej

5 dużych jajek w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka skórki z cytryny (dowolnie)





Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Smarujemy boki zamykanej formy. Owijamy boki formy i dno folią. Robimy kruszonkę. Rozdrabniamy krakersy w mikserze na proszek. Wsypujemy pokruszone krakersy do średniej miski, dodajemy masło, cukier i sól. Mieszamy. Wkładamy kruszonkę do formy i wyrównujemy dnem miarki. Wstawiamy formę z kruszonką do zamrażalnika na 15 minut. Stawiamy formę na papierze do pieczenia. Pieczemy aż kruszonka stanie się twarda i zyska złoto-brązowy kolor, przez 15 minut. Studzimy kruszonkę. W mikserze ubijamy serek na puszystą masę przez 3 minuty. Zbieramy serek z brzegów miski. W dużej misce mieszamy cukier z mąką. Ustawiamy mikser na niskich obrotach. Powoli wsypujemy do sera suche składniki. Mieszamy na gładką masę. Wlewamy kwaśną śmietanę i esencję waniliową. Mieszamy. Pojedynczo wbijamy jajka. Mieszamy aż składniki się połączą. Nie mieszamy zbyt długo. Wlewamy masę serową do przygotowanych form. Ustawiamy formę w dużym naczyniu do pieczenia. Ostrożnie wlewamy wrzątek do naczynia do połowy wysokości formy z ciastem. Pieczemy przez 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Pieczemy aż ciasto stanie się zwarte, ale miękkie w środku, przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik. Zostawiamy ciasto na godzinę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy i studzimy. Chłodzimy przynajmniej przez 6 godzin. Najlepiej przez całą noc. Podważmy ciasto w formie nożem przed wyjęciem.



© Martha Stewart

powrót

Podobne przepisy

Muffiny z zieloną herbatą i czekoladą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

#bety_z

15.12.2011 18:28


Kępno

CYTUJ

Ile to jest 1 miarka ? Czy to 1 szklanka ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.