Jola Słoma

Sernik na zimno z malinami


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 9764

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag serka homogenizowanego 0%

300 ml mleka 0,5%

6 tabletek stewii

3 łyżeczki agaru

1/2 łyżeczki esencji różanej

garść malin

 

Galaretka:

1/2 szklanki malin

3 tabletki stewii

1/2 łyżeczki agaru

50 ml wody

Przygotowanie:

Miksujemy maliny, natępnie rozpuszczamy 3 tabletki stewii oraz agar w wodzie i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zmiksowane maliny, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Wylewamy na
spód silikonowej foremki. Jak zgęstnieje układamy maliny. Mieszamy serek z esencją różaną. Rozpuszczamy tabletki stewii oraz agar w mleku i gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy z
palnika, lekko mieszamy by ochłodzić mleko do tego stopnia, by nie zwarzyć serka po dodaniu, ale nie na tyle by mleko z agarem zaczęło gęstnieć. Wlewamy mleko do serka i szybko miksujemy
blenderem do uzyskania jednolitej masy, zanim zacznie gęstnieć. Wylewamy do foremki na warstwę galaretki i malin. Odstawiamy w chłodne miejsce aż zgęstnieje. Następnie przekładamy na
paterę.

powrót

Podobne przepisy

Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.