Anna Olson

Sernik miodowo-jogurtowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik miodowo-jogurtowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Twarożek jogurtowy

2 szklanki jogurtu greckiego

2 szklanki ricotty



Spód

2 szklanki pokruszonych herbatników graham

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

¼ łyżeczki soli

125 g niesolonego masła, stopionego



Nadzienie

1 porcja twarożku jogurtowego

¼ szklanki miodu

1 duże jajko

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



1 ½ szklanki obranego i pokrojonego w kostkę mango





Przygotowanie

Twarożek jogurtowy należy przygotować dzień wcześniej. Zmieszaj jogurt z ricottą i nałóż do durszlaka wyłożonego gazą albo papierowymi filtrami do kawy. Oprzyj durszlak na misce, przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki, żeby serwatka mogła odciekać przez 24 godziny. Aby upiec spód, rozgrzej piekarnik do temp. 160 stopni C. Zmieszaj w misce pokruszone herbatniki, skórkę cytrynową i stopione masło. Następnie nałóż powstałą masę do foremki do pieczenia placków i ugnieć. Piecz przez 10 min. i odstaw do ostygnięcia.



Przygotuj nadzienie

Zmieszaj twarożek jogurtowy z miodem, jajkiem, skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym. Nałóż na ostudzony spód i zapiekaj przez 30 min. Odstaw sernik do ostygnięcia, a później wstaw do lodówki na 4 godziny. Pokrojone mango nałóż na sernik przed samym podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.