Nadia G.

Sernik limonkowy z habanero


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik limonkowy z habanero
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Spód;

30 herbatników czekoladowych, pokruszonych (1½ szklanki)

¼ szklanki stopionego masła

gęsty sos owocowy

1 szklanka wody

1 szklanka cukru

sok z 2 limonek

kandyzowane kwiaty hibiskusa



Wypełnienie:

5 żółtek

¼ szklanki soku z limonki

1 łyżka otartej skórki z limonki

1 szklanka cukru

½ chili habanero, bez pestek, posiekanej

2 szklanki gładkiego twarogu

1 szklanka serka mascarpone



Bezy:

białko 5 jajek

3 łyżki cukru

1 łyżeczka białego octu winnego



Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Włóż herbatniki do plastikowej torebki strunowej i uderzając wałkiem do ciasta drobno je pokrusz. Przesyp do miski, dolej masło i wymieszaj. Rozłóż przygotowane ciasto na dnie tortownicy, tworząc warstwę o grubości około ½ cm tak, żeby zachodziły na ścianki. Piecz 8 - 10 min. Postaw rondel na średnim ogniu. Wlej wodę i sok z limonki, dodaj cukier i kandyzowane kwiaty hibiskusa i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj 10 min, aż zgęstnieje.

Obniż temperaturę piekarnika do 175 stopni C. Do żółtek dodaj sok z limonki, otartą skórkę z limonki, 1 szklankę cukru, habanero i utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj twarożek śmietankowy oraz mascarpone i miksuj 15 sekund. Odstaw na bok. Ubij białka z białym octem winnym i 3 łyżkami cukru. Delikatnie wmieszaj pianę do serowej mieszaniny. Rozprowadź masę równomiernie na upieczonym czekoladowym spodzie. Wyłóż dużą brytfannę 2 warstwami folii aluminiowej. Ustaw tortownicę na środku folii. Unieś brzegi folii i szczelnie owiń tortownicę. Wlej wrzątek do brytfanny, do połowy wysokości tortownicy i wstaw do piekarnika na 1 – 1,5 godziny, zależnie od rodzaju piekarnika. Zostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia na blacie, a następnie wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem polej porcje sernika gęstym sosem z limonki i hibiskusa.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Leela

22.02.2012 10:16


Szczecin

CYTUJ

Witam ;)
Widzialem kiedys ten przepis w programie Nadii G ;) Postanowilem sprobowac bo lubie eksperymentowac z roznymi smakami , i powiem wam ze osoby ktore sa odwazne i zdecyduja sie sprobowac beda zachwycone ;) Slodki , kwaskowy , lekko ostrawy smak sernika to jest cos co jest dosc neispotykane i o dziwo smaczne ;) Pozdrawiam ;]

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.