Sernik czekoladowy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

Sernik czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg sera (gotowego

mielonego na sernik)

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka esencji waniliowej

4 jajka

100 ml śmietany 30% (słodkiej)

2 łyżki kakao

2 tabliczki gorzkiej czekolady

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)

 

 

Przygotowanie:

Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawy. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.

powrót

Podobne przepisy

Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#zwierzchowska

23.02.2012 19:24


wołodrza 69

CYTUJ

bardzo dobry.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.