Sernik brzoskwiniowo - truskawkowy

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Sernik brzoskwiniowo - truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Dno sernika:

pierniki w mlecznej czekoladzie - ja dałam gwiazdki 6 sztuk



Masa brzoskwiniowa:

1 duża puszka brzoskwiń w syropie (800g)

1 serek mascarpone (250g)

1 żelatyna - fix deserowa

100 ml wrzącej wody

50 ml zimnej wody

4 łyżki cukru



Masa malinowa:

500 g świeżych truskawek

1 szkl. cukru

300 ml śmietanki kremówki 30%

200 g serka homogenizowanego wiśniowego

1 żelatyna - fix deserowa

100 ml wrzącej wody

50 ml zimnej wody

dekoracje stokrotki

śmietana do dekorowania



Przygotowanie:

Dno tortownicy obkleiłam folią spożywczą żeby nie wyciekło, położyłam na dno pierniki w mlecznej czekoladzie jedno przy drugim tak, aby mocno były ściśnięte i się nie ruszały.



Masa brzoskwiniowa:

Brzoskwinie odsączyłam z syropu i zmiksowałam. Dodałam cukier i serek mascarpone, wymieszałam. Dodałam żelatynę-fix: czyli do miseczki wlałam wodę zagotowaną 100 ml i 50 ml zimnej wody wsypałam żelatynę-fix deserową. Całość dokładnie mieszałam do rozpuszczenia i wtedy dodałam do masy

brzoskwiniowej wymieszałam. Wlałam do tortownicy z piernikami i wstawiłam do lodówki na 1,5

godziny.



Masa truskawkowa:

Truskawki zmiksowałam, dodałam cukier, 5 łyżek serka homogenizowanego, dokładnie wymieszałam. Żelatynę - fix robimy identycznie jak do masy brzoskwiniowej i dodajmy do truskawek i serka. Ubijamy śmietankę na sztywno i delikatnie mieszamy razem z masą truskawkową. Wykładamy na zgęstniałą masę

brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Dekorujemy śmietaną i gotowymi stokrotkami

oraz truskawkami.



Joanna Gralik

powrót

Podobne przepisy

Ciastka moelleux au chocolat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Polvorones
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.