Anna Olson

Serniczki z ricotty


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Serniczki z ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki pełnotłustego serka ricotta

¼ szklanki cukru

2 duże jajka

1 laska wanilii

szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Utrzeć ricottę z cukrem na gładką masę. W oddzielnej misce rozkłócić jajka i zmieszać z ricottą. Przekroić wzdłuż laskę wanilii, zeskrobać ziarenka i dodać wraz z cynamonem do serowej masy. Przełożyć masę do 4 większych albo 8 mniejszych kokilek i ustawić na blasze. Piec 30-40 min, aż wierzch serniczków będzie złotobrązowy. Podawać na ciepło albo na zimno.
Serniczki można podawać z przybraniem z czereśni w syropie winnym.

powrót

Podobne przepisy

Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone ptysiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.