Anna Olson

Serniczki z ricotty


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Serniczki z ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki pełnotłustego serka ricotta

¼ szklanki cukru

2 duże jajka

1 laska wanilii

szczypta cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Utrzeć ricottę z cukrem na gładką masę. W oddzielnej misce rozkłócić jajka i zmieszać z ricottą. Przekroić wzdłuż laskę wanilii, zeskrobać ziarenka i dodać wraz z cynamonem do serowej masy. Przełożyć masę do 4 większych albo 8 mniejszych kokilek i ustawić na blasze. Piec 30-40 min, aż wierzch serniczków będzie złotobrązowy. Podawać na ciepło albo na zimno.
Serniczki można podawać z przybraniem z czereśni w syropie winnym.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.