Serniczki z musem orzechowym i owocami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Serniczki z musem orzechowym i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filiżanka ugotowanego prosa

filiżanka mąki ryżowej

łyżeczka cynamonu

filiżanka orzechów nerkowca

4 łyżki syropu klonowego albo z agawy

pół filiżanki oleju z krokosza

skórka otarta z cytryny

250 g malin

filiżanka jedwabistego tofu

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

łyżeczka wody różanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Natłuścić foremki do muffinek. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z prosem i mąką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżki syropu i olej. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką ryżową. Wyciąć kółka i ułożyć je w foremkach do muffinek. Piec przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Połowę malin zmiksować z tofu, ekstraktem waniliowym, wodą różaną i resztą syropu. Napełnić przygotowane wcześniej spody z ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bûche według przepisu Laurence
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
trudność:
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.