Serniczki z musem orzechowym i owocami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Serniczki z musem orzechowym i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filiżanka ugotowanego prosa

filiżanka mąki ryżowej

łyżeczka cynamonu

filiżanka orzechów nerkowca

4 łyżki syropu klonowego albo z agawy

pół filiżanki oleju z krokosza

skórka otarta z cytryny

250 g malin

filiżanka jedwabistego tofu

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

łyżeczka wody różanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Natłuścić foremki do muffinek. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z prosem i mąką. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, 2 łyżki syropu i olej. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką ryżową. Wyciąć kółka i ułożyć je w foremkach do muffinek. Piec przez 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Połowę malin zmiksować z tofu, ekstraktem waniliowym, wodą różaną i resztą syropu. Napełnić przygotowane wcześniej spody z ciasta. Na wierzchu ułożyć maliny. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.