Tomasz Jakubiak

Serca młodych sałat z grilla z bekonowymi chipsami i sosem na bazie anchois i kaparów


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 2)
trudność: brak

odsłon: 4168

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szt. serc sałaty rzymskiej (serce - czyli środek sałaty, ten najbardziej jędrny)

sok z jednej cytryny

1 łyżka masła klarowanego

12 cienkich plastrów bekonu

Na sos:

10 filecików Anchois

2 ząbki czosnku

150 ml oliwy

3 żółtka

natka pietruszki

łyżka kaparów

50 ml soku z cytryny

2 łyżki wrzątku

pieprz

4 łyżki startego sera „Carskiego”

Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Do miski wbij żółtka i dodaj anchois, po czym za pomocą miksera ręcznego zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj czosnek, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki i dalej miksuj, dodając wolno oliwy. Całośc dopraw pieprzem. Na koniec do sosu dodaj startego sera i odrobinę wrzątku, miksuj, aż powstanie gęsty sos o konsystencji majonezu. Sos odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły.
Sałatę obmyj w letniej wodzie, wysusz papierem nie urywając liści i skrop cytryną. Rozgrzej patelnię i grilluj bekon, a później sałatę. Sałatę i bekon polej delikatnie sosem.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.