Tomasz Deker

Semla


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 54

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 g drożdży

200 g mleka

350 g mąki pszennej

80 g masła

70 g cukru

10 g mielonego kardamonu

60 g jajek (ok.1,5 jajka )

szczypta soli

 

Nadzienie marcepanowe:

200 g płatków migdałowych

80 g cukru

100 g cukru puder

odrobina ekstraktu waniliowego

20 g śmietany kremówki

szczypta kardamonu

 

Bita śmietana:

500 g kremówki

35 g cukru

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Rozkruszamy 20 g drożdży, dodajemy odrobinę cukru, odrobinę mleka podgrzanego do ok. 40 stopni C. Składniki mieszamy, żeby się dobrze połączyły.
Następnie dosypujemy resztę cukru i mąki. Dodajemy jajka i kardamon oraz dolewamy resztę mleka. Składników nie mieszany. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
Kiedy rozczyn jest już gotowy, wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie. Na koniec dodajemy masło o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto po wyrobieniu oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Podrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Oprószamy je mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut, tak żeby były złociste z zewnątrz.
Przygotowujemy nadzienie migdałowe.
Płatki migdałowe wrzucamy do malaksera, następnie dodajemy cukier, śmietanę kremówkę, szczyptę kardamonu oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajemy cukier puder i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę.
Jeśli będzie zbyt mocne, dodajemy odrobinę wody.
Po wyciągnięciu z piekarnika, bułki przekładamy lekką bitą śmietanką. Aby ją przygotować, do miksera wrzucamy śmietanę kremówkę, dodajemy cukier i wszystko ubijamy.
Na koniec należy skroić wierzchy bułek, wybrać miąższ ze środka, by zrobić miejsce na masę marcepanową. Bułeczki nafaszerować masą marcepanową, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę i przykryć wierzchem bułki. Całość obsypać cukrem pudrem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.