Sczerniały stek cajun, ziemniaczane gumbo i groszek cukrowy

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Sczerniały stek cajun, ziemniaczane gumbo i groszek cukrowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ziemniaczane Gumbo

60 ml plus łyżka oleju

średnia biała cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

6 plastrów wędzonego bekonu, pokrojonego w dużą kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę

pęczek boćwinki, grubo posiekanej, osobno liście i łodygi

duża zielona papryka, pokrojona w kostkę

40 g mąki

2 liście laurowe

0,5 litra wody

0,5 litra drobiowego bulionu

szczypta pieprzu kajeńskiego

90 dag białych ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki

sól

pieprz



Mieszanka przypraw Cajun:

łyżka ostrej papryki

łyżka słodkiej papryki

łyżka pieprzu kajeńskiego

łyżka sproszkowanego czosnku

łyżka sproszkowanej cebuli

łyżka suszonego tymianku

łyżka proszku gumbo fileé

łyżka sproszkowanej musztardy

2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu



Sczerniały Stek Cajun:

litr piwa korzennego

mieszanka przypraw Cajun

4 90-dekagramowe steki T-bone



Groszek cukrowy:

30 dag groszku cukrowego bez łupin, zblanszowanego w solonej wodzie

łyżka soli morskiej





Ziemniaczane Gumbo:

1. Na średnio rozgrzanej, głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju.

2. Dodać cebulę, smażyć na złotobrązowo.

3. Dodać czosnek i wędzony bekon, smażyć dalej.

4. Gdy bekon usmaży się na chrupko, dodać seler, łodygi boćwiny i zielony pieprz. Smażyć, aż składniki zmiękną.

5. Przełożyć wszystko z patelni do miski i odstawić na bok.

6. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju, dodać mąkę i liście laurowe.

7. Drewnianą łyżką wymieszać mąkę z olejem, aż do uzyskania konsystencji pasty. Smażyć aż mąka nabierze brązowo-orzechowego koloru.

8. Dodać wodę, drobiowy bulion i pieprz kajeński, wymieszać.

9. Dodać ziemniaki i odłożoną wcześniej bekonową mieszankę. Gotować przez 30 minut, aż ziemniaki zmiękną, a płyn nabierze konsystencji gęstego sosu.

10. Dodać liście boćwiny, doprawić solą i pieprzem, gotować do zmięknięcia liści i podawać.



Sczerniały stek Cajun z groszkiem cukrowym:

1. Marynować steki przez dobę w piwie korzennym.

2. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć.

3. Wysypać mieszankę przypraw Cajun na talerz. Na średnim ogniu rozgrzać żeliwną patelnię.

4. Steki doprawić solą, położyć na mieszance przypraw Cajun i mocno docisnąć. Obrócić steki i powtórzyć czynność.

5. Smażyć steki pojedynczo na żeliwnej patelni 2-3 minuty z każdej strony (stek średnio wysmażony). Przed podaniem zostawić mięso na kilka chwil.

6. Nałożyć groszek cukrowy posypany solą morską i podawać z ziemniaczanym gumbo.

powrót

Podobne przepisy

Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.