Anne Burrell

Scones


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Scones
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 filiżanki mąki

1 filiżanka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

½ mielonego cynamonu

170 g pokrojonego masła

1 filiżanka suszonych wiśni

½ filiżanki uprażonych płatków migdałowych

½ filiżanki śmietany kremówki

brązowy cukier do posypania

domowe masło

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, sól i cynamon. Dodaj masło i dokładnie rozetrzyj palcami. Dodaj wiśnie, migdały oraz śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w placek o grubości 2,5 cm i podziel na 6 trójkątów. Posyp każdy brązowym cukrem. Umieść bułeczki scones na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 17-18 min. Po upływie 8-9 min obróć blachę, by bułeczki równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło z domowym masłem.

powrót

Podobne przepisy

Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czekoladowe kuleczki z kardamonem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.