Marieta  Marecka

Scones z żurawiną, szybką konfiturą morelową i twarożkiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 1983

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków

50 g dobrego masła

1 jajo

100 ml mleka

50 g żurawiny suszonej lub rodzynek

1 łyżeczka pasty z wanilii

ew. 2 łyżeczki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej

czubek łyżeczki soli

0,5 kg moreli lub brzoskwiń

¼ szklanki cukru trzcinowego

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka startego imbiru

1 laska cynamonu

twarożek śmietankowy naturalny

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Najlepiej dwa razy, żeby była dobrze napowietrzona. Dodajemy proszek do pieczenia. Jajo rozkłócamy z mlekiem i dolewamy ok. 2/3 do dołka zrobionego w mące. Do dołka dodajemy pastę z wanilii. Na brzegach mąki układamy masło pokrojone w kostkę. Całość obsypujemy cukrem i solą. Rozcieramy całość palcami tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się lepić dodajemy po trochu mleko z jajkiem. Część mieszanki mleczno-jajecznej zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy bakalie i zagniatamy chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub foremkami krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie obieramy brzoskwinie lub morele, kroimy je w kawałki, przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, cynamon i podgrzewamy, aż całość będzie przypominać w konsystencji dżem, cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i odparuje trochę płynu. Ciepłe bułeczki scones można podawać z ciepłą konfiturą i twarożkiem, lub wszystkie składniki dania jeść po przestudzeniu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.