Schab z miodem i imbirem

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Schab z miodem i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek oliwy

100 g pancetty lub boczku

800 g schabu środkowego

2 ząbki czosnku

4 łyżki miodu

12 g świeżego imbiru

2 marchewki

4 szalotki

4 małe korzenie pasternaku (lub ok. 300 g obranej i wypestkowanej dyni)

2 gałązki rozmarynu

300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

sól i świeżo zmielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pancettę lub boczek pokroić w słupki. Obrać ząbki czosnku. Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. Marchew obrać i pokroić ukośnie na kawałki. Szalotki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Pasternak obrać i przekroić wzdłuż na pół (dynię pokroić na duże kawałki). Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pancettę lub boczek i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i odstawić na bok. Włożyć do garnka mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dorzucić zgniecione ząbki czosnku, polać mięso miodem, posypać plasterkami imbiru i smażyć na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, a miód skarmelizuje. Wrzucić z powrotem pancettę lub boczek, dołożyć gałązki rozmarynu, wlać bulion. Wrzucić marchew, szalotki, pasternak lub dynię, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa i odstawić na bok. Przykryć i dusić mięso na małym ogniu jeszcze ok. 1 godziny, aż będzie miękkie. Dołożyć warzywa i podgrzewać razem ok. 5 – 10 minut, aż będą ciepłe. Wyjąć mięso na deskę i odstawić na parę minut. Przełożyć warzywa na półmisek. Pokroić mięso na grube plastry i ułożyć obok warzyw. Polać wszystko sosem i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.