Schab z miodem i imbirem

Schab z miodem i imbirem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pancettę lub boczek pokroić w słupki. Obrać ząbki czosnku. Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. Marchew obrać i pokroić ukośnie na kawałki. Szalotki obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości. Pasternak obrać i przekroić wzdłuż na pół (dynię pokroić na duże kawałki). Mięso natrzeć ze wszystkich stron solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pancettę lub boczek i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i odstawić na bok. Włożyć do garnka mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dorzucić zgniecione ząbki czosnku, polać mięso miodem, posypać plasterkami imbiru i smażyć na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni, a miód skarmelizuje. Wrzucić z powrotem pancettę lub boczek, dołożyć gałązki rozmarynu, wlać bulion. Wrzucić marchew, szalotki, pasternak lub dynię, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa i odstawić na bok. Przykryć i dusić mięso na małym ogniu jeszcze ok. 1 godziny, aż będzie miękkie. Dołożyć warzywa i podgrzewać razem ok. 5 – 10 minut, aż będą ciepłe. Wyjąć mięso na deskę i odstawić na parę minut. Przełożyć warzywa na półmisek. Pokroić mięso na grube plastry i ułożyć obok warzyw. Polać wszystko sosem i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA