Gary  Rhodes

Schab z jabłkami i cebulą zapiekany pod ciastem francuskim


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Schab z jabłkami i cebulą zapiekany pod ciastem francuskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g schabu

gotowe ciasto francuskie

1 cebula posiekana w piórka

skórka starta z 1 cytryny

koksy

kawałek masła

100 ml wody

100 ml białego wina

rozkłócone jajko

sól i pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój mięso w plastry po 50 gramów. Na każdą porcję potrzebne są cztery plastry. Na desce rozłóż folię do żywności. Połóż na niej dwa plastry mięsa, przykryj folią i rozwałkuj. Należy uzyskać plasterki o średnicy zbliżonej do wielkości kokilki, do której trafią.
Z gotowego ciasta francuskiego wytnij duże krążki grubości 3 mm. Resztki ciasta zagnieć, rozwałkuj i pokrój w cienkie paski. Krawędź kokilki posmaruj rozkłóconym jajkiem i oklej paskiem ciasta.
Do posiekanej cebuli dorzuć skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Koksy obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki grubości 3 mm. Do kokilek nałóż nieco cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż plasterki jabłka. Posyp gałką muszkatołową. Połóż plasterek schabu, który też należy doprawić. Powtarzaj warstwy, aż wykorzystasz 4 plasterki mięsa na porcję. Zanim położysz ostatni plaster mięsa, dodaj maleńki kawałek masła. Do dzbanka wlej 100 ml wody, dolej tyle samo białego wina. Płyn wlej do kokilek. Połóż ostatni plasterek schabu. Na wierzch nałóż odrobinę cebuli. Brzeg z ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Nałóż krążek z ciasta i dociśnij, aż szczelnie przywrze do krawędzi. Odetnij nadmiar ciasta. Gotowe porcje schładzaj przez około pół godziny w lodówce.
Kokilki ustaw na blasze. Piecz przez około 55 minut w rozgrzanym piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Paszteciki vol au vent
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.018) gulasz wołowy z ciastkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.