Schab z jabłkami i cebulą zapiekany pod ciastem francuskim

Schab z jabłkami i cebulą zapiekany pod ciastem francuskim
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pokrój mięso w plastry po 50 gramów. Na każdą porcję potrzebne są cztery plastry. Na desce rozłóż folię do żywności. Połóż na niej dwa plastry mięsa, przykryj folią i rozwałkuj. Należy uzyskać plasterki o średnicy zbliżonej do wielkości kokilki, do której trafią.
Z gotowego ciasta francuskiego wytnij duże krążki grubości 3 mm. Resztki ciasta zagnieć, rozwałkuj i pokrój w cienkie paski. Krawędź kokilki posmaruj rozkłóconym jajkiem i oklej paskiem ciasta.
Do posiekanej cebuli dorzuć skórkę startą z cytryny i wymieszaj. Koksy obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki grubości 3 mm. Do kokilek nałóż nieco cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż plasterki jabłka. Posyp gałką muszkatołową. Połóż plasterek schabu, który też należy doprawić. Powtarzaj warstwy, aż wykorzystasz 4 plasterki mięsa na porcję. Zanim położysz ostatni plaster mięsa, dodaj maleńki kawałek masła. Do dzbanka wlej 100 ml wody, dolej tyle samo białego wina. Płyn wlej do kokilek. Połóż ostatni plasterek schabu. Na wierzch nałóż odrobinę cebuli. Brzeg z ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Nałóż krążek z ciasta i dociśnij, aż szczelnie przywrze do krawędzi. Odetnij nadmiar ciasta. Gotowe porcje schładzaj przez około pół godziny w lodówce.
Kokilki ustaw na blasze. Piecz przez około 55 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA