Marieta  Marecka

Schab pieczony ze śliwkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 14664

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 25 cm długości schab bez kości, najlepiej z warstwą tłuszczu

skórka z 1 cytryny

olej do smażenia

2 goździki

2 ziarna jałowca

2 ziarenka ziela angielskiego

majeranek ok. 1 łyżki

sól

miód do podlania przed pieczeniem

pieprz w ziarnach ok. 10 szt.

śliwki suszone, a najlepiej wędzone

Przygotowanie:

Schab osuszyć, długim nożem zrobić nacięcie na środku i rozszerzyć je trzonkiem drewnianej łyżki. Wsunąć w nacięcie śliwki ile wejdzie.
Do moździerza wsypać ziarna pieprzu, jałowiec, goździki, ziele, sól i startą skórkę z cytryny, majeranek wszystko dokładnie utłuc podlać olej. Natrzeć schab i odstawić (najlepiej na całą noc do lodówki).
Rozgrzać patelnię z olejem i na prawie dymiącym obsmażyć dokładnie z każdej strony, obracając szczypcami. Przełożyć do rękawa, podlać miodem z wierzchu, spiąć go z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.