Marieta  Marecka

Schab pieczony z cebulą i jabłkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 25046

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 25 cm długości schab bez kości, najlepiej z warstwą tłuszczu

sos sojowy 2-3 łyżki

3 ząbki czosnku

6 cienkich plastrów boczku

1-2 jabłka

3-4 cebule

pieprz czarny

2 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej, Dijon

olej

sól

Przygotowanie:

W moździerzu przygotowujemy marynatę. Czosnek, trochę soli, pieprz, ucieramy, dolewamy olej i sos sojowy łączymy składniki. Nacieramy pastą osuszony schab i odstawiamy. Obieramy cebulę i kroimy w półplasterki, jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Rozgrzewamy patelnię i olej, obsmażamy schab i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Smarujemy musztardą, okładamy boczkiem, obsypujemy cebulą i jabłkami. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa czekoladowa – ganache
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.