Agnieszka Kręglicka

Schab pieczony w rozmarynie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Schab pieczony w rozmarynie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)

świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)

sól

pieprz

oliwa

całe główki czosnku

sok pomarańczowy

białe wino

 

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180 C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.