Adam Chrząstowski

Schab parzony z morelami i z ziemniakami po polsku


Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 20380

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g schabu bez kości

150 g suszonych moreli

4 łyżki majeranku

1/2 szklanki musztardy gruboziarnistej

2 łyżki miodu

1 cebula pokrojonej w drobną kostkę

¼ szklanki białego wytrawnego wina

400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach

50 g boczku

200 g selera

½ szklanki majonezu

1 cytryna

sól

pieprz

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

W mięsie wyciąć otwór i rozszerzyć go z pomocą trzonka drewnianej łyżki. Nafaszerować mięso suszonymi morelami. Wierzch schabu natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Całość zawinąć w tetrę i związać boki „w cukierek”. Sznurkiem przywiązać schab do uszu garnka tak, by mięso zwisało nad powierzchnią wrzątku na dnie garnka. Przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Ziemniaki pokroić na ½ cm plastry. Smażyć na maśle na jasnobrązowy kolor. Dodać pokrojony w kostkę boczek i kontynuować smażenie. Pod koniec dodać ½ pokrojonej cebuli. W oddzielnym rondelku zeszklić resztę cebuli, dodać miód i musztardę, chwilę poddusić i zalać wszystko białym winem. Zagotować i odstawić. Selera zetrzeć na mandolinie na cienką słomkę, skropić sokiem z cytryny, posolić i wymieszać z majonezem. Mięso kroić w plastry i układać na ziemniakach. Lekko polać sosem. Sałatkę podać w oddzielnych miseczkach.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z nowalijek i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Masa makowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.