Jennifer  Paterson

Schab faszerowany z grzybami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Schab faszerowany z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,8 kg schabu wieprzowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

3 trufle lub 57 g suszonych prawdziwków

1 ząbek czosnku w postaci cienkich plasterków

420 ml gorącego mięsnego bulionu lub wody

140 ml białego wina

 

 

Przygotowanie:


Poproś rzeźnika, by odciął od schabu zarówno kość jak i skórę, ale zachowaj wszystko do pieczenia. Jeśli korzystasz z suszonych prawdziwków, zalej je ciepłą wodą, aby zmiękły (ok. 30 min). Osącz grzyby i zachowaj ciecz. Rozkrój mięso na desce, tworząc zgrabną kieszeń na grzyby i dopraw szczodrze solą i pieprzem. Potnij drobno trufle lub prawdziwki i rozmieść je w odstępach wzdłuż mięsa oddzielając plasterkami czosnku. Zwiń mięso i przewiąż sznurkiem, aby przyjęło kształt wałka. Umieść je w brytfannie, obłóż kostkami schabowymi oraz skórą pociętą w paski. Wstaw do uprzednio nagrzanej do temperatury 160 stopni C duchówki (piekarnika) na 30 min. Wlej gorący bulion lub wodę, wino i płyn z grzybów. Przykryj i ogrzewaj przez kolejne 2–2 ½ godz. Wyjmij mięso i przechowaj w cieple. Przecedź sos, odparuj, a następnie dopraw do smaku. Mięso podawaj pokrojone w plastry z sosem albo, jeśli planujesz podać na zimno, zlej sos do salaterki i ostudź. Usuń tłuszcz, ale zachowaj go jako omastę do smażonego chleba lub ziemniaków - ma bowiem wspaniały smak. Sos stężeje w galaretkę, należy go pokroić przed rozmieszczeniem wokół zimnej wieprzowiny na talerzu. Jako dodatek podaj pyszną sałatę z ziemniakami z wody albo to co uważasz za stosowne.

powrót

Podobne przepisy

Najprostsze kotlety mielone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Kotlety mielone
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.