Marieta  Marecka

Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7159

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. 500 g schabu

2-3 łyżki mąki pszennej

natka pietruszki

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

ok. 25 g migdałów w płatkach (ok. 2 łyżek)

skórka z ½ cytryny

sok z ½ cytryny

2 łyżki płynnego miodu

sól

pieprz

mielona kolendra ok. 1 łyżeczki

cynamon ok. 1 łyżeczki

(woreczek ryżu do podania)

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry ok. 2 cm. Mieszamy cynamon, kolendrę, sól i pieprz. Obtaczamy schab w przyprawach. Rozgrzewamy olej na patelni i obtaczamy kawałki schabu w mące, nadmiar strzepujemy i od razu smażymy krótko. Ściągamy z patelni. Na drugiej patelni prażymy migdały, dodajemy 1 łyżkę masła, dolewamy sok z cytryny, skórkę startą na tarce i miód. Chwilę razem gotujemy tworząc sos. Przerzucamy schab i krótko razem podgrzewamy. Serwujemy z ryżem lub makaronem obsypane natką pietruszki.


powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Pierś indyka nacierana papryką
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.