Satay z wołowiny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 stek Porterhouse

1 szalotka

świeża kurkuma

2 ząbki czosnku

1 łyżka szalotki smażonej w głębokim tłuszczu

1 papryczka chili

1 filiżanka niesolonych orzeszków ziemnych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka owocu tamaryndowca

imbir

 

 

Przygotowanie:


Kroimy mięso na cienkie paseczki. Usuwamy ścięgna i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę. Siekamy korzeń imbiru, czosnek, szalotkę, świeżą kurkumę i papryczki chili. Wrzucamy do blendera razem z niesolonymi orzeszkami ziemnymi, brązowym cukrem i owocem tamaryndowca, który uprzednio moczymy w wodzie. Wrzucamy do blendera. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę pasty krewetkowej. Do gotowej marynaty wkładamy mięso. Ostawiamy na 12 do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina słodko-kwaśna
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pieczona górka cielęca
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.