Satay z wołowiny

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 stek Porterhouse

1 szalotka

świeża kurkuma

2 ząbki czosnku

1 łyżka szalotki smażonej w głębokim tłuszczu

1 papryczka chili

1 filiżanka niesolonych orzeszków ziemnych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka owocu tamaryndowca

imbir

 

 

Przygotowanie:


Kroimy mięso na cienkie paseczki. Usuwamy ścięgna i tłuszcz. Przygotowujemy marynatę. Siekamy korzeń imbiru, czosnek, szalotkę, świeżą kurkumę i papryczki chili. Wrzucamy do blendera razem z niesolonymi orzeszkami ziemnymi, brązowym cukrem i owocem tamaryndowca, który uprzednio moczymy w wodzie. Wrzucamy do blendera. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy pastę. Dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę pasty krewetkowej. Do gotowej marynaty wkładamy mięso. Ostawiamy na 12 do 24 godzin.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.10)pieczeń cielęca
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.