Gary  Rhodes

Satay z kurczaka lub wieprzowiny


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z kurczaka lub wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kurczaka

lub 450-650g schabu lub polędwiczek wieprzowych

 

 

Przygotowanie:


Pokrój mięso w 1 cm kostkę i nabij na patyczki do szaszłyków tak, aby pół patyczka pozostała wolna. Pamiętaj, żeby te patyczki wcześniej namoczyć w wodzie. Wymieszaj składniki marynaty. Włóż do niej szaszłyki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, lub na całą dobę. Jeśli nie wystarczy marynaty, żeby pokryć całe mięso, odwracaj szaszłyki co 2 godziny. Wrzuć masło orzechowe, czosnek i kolendrę do blendera i zacznij miksować. Powoli dolewaj wymieszane pozostałe składniki i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Sos powinien być w miarę gęsty, ale w miarę potrzeby można go rozcieńczyć wodą, dodając po 1-2 łyżki, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Usmaż szaszłyki na grillu, patelni gillowej lub upiecz w mocno rozgrzanym piekarniku.
Podawaj z sosem, który może być zimny, ale można go też trochę podgrzać.

powrót

Podobne przepisy

Francesinha, czyli croque madame po portugalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sznycle w panko
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.