Gary  Rhodes

Satay z kurczaka lub wieprzowiny


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Satay z kurczaka lub wieprzowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kurczaka

lub 450-650g schabu lub polędwiczek wieprzowych

 

 

Przygotowanie:


Pokrój mięso w 1 cm kostkę i nabij na patyczki do szaszłyków tak, aby pół patyczka pozostała wolna. Pamiętaj, żeby te patyczki wcześniej namoczyć w wodzie. Wymieszaj składniki marynaty. Włóż do niej szaszłyki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin, lub na całą dobę. Jeśli nie wystarczy marynaty, żeby pokryć całe mięso, odwracaj szaszłyki co 2 godziny. Wrzuć masło orzechowe, czosnek i kolendrę do blendera i zacznij miksować. Powoli dolewaj wymieszane pozostałe składniki i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Sos powinien być w miarę gęsty, ale w miarę potrzeby można go rozcieńczyć wodą, dodając po 1-2 łyżki, aż osiągnie odpowiednią konsystencję. Usmaż szaszłyki na grillu, patelni gillowej lub upiecz w mocno rozgrzanym piekarniku.
Podawaj z sosem, który może być zimny, ale można go też trochę podgrzać.

powrót

Podobne przepisy

Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.