Sarnina z ziemniaczanym purée i sosem w stylu burgundzkim

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Sarnina z ziemniaczanym purée i sosem w stylu burgundzkim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki;

1 kg ziemniaków

50 g masła

1 kg polędwica z sarny

100 g drobno pokrojonej cebuli

100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1/2 butelki czerwonego wina

łyżka masła

łyżka mąki



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki i zrób z nich purée. Rozpuść masło na patelni i usmaż na nim polędwicę z obu stron. Zdejmij mięso, gdy będzie tak wysmażone jak lubisz i odłóż, żeby doszło. Na drugiej patelni usmaż na maśle cebulę i boczek. Przełóż cebulę i boczek na patelnie, na której smażyło się mięso. Na pozostałym tłuszczu podgrzej purée ziemniaczane. Dodaj jeszcze trochę masła. Podgrzej cebulę i boczek i wlej wino. Zredukuj płyn do połowy objętości. Wymieszaj masło z mąką i dodaj je do winnego sosu. Podgrzewaj przez 1-2 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój polędwicę w plastry i ułóż na talerzu. Podawaj z purée oraz sosem z czerwonego wina.



Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”.





powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.