Antony Worrall Thompson

Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

szarmula (przepis na szarmulę został podany przy okazji odcinka 1)

12 sardynek

wypatroszonych i bez głów

kilka łyżek mąki

½ łyżeczki papryki

½ łyżeczki zmielonej kolendry

szczypta chili

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kminu

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Usunąć z sardynek kręgosłup, w następujący sposób: położyć sardynkę na desce, brzuchem do dołu i przejechać po grzbiecie kciukiem, dość mocno naciskając. Obrócić sardynkę i zdjąć kręgosłup. Posmarować odfiletowane sardynki szarmulą, zwinąć i przebić wykałaczką (jak rolmopsy), zostawić na pół godziny do godziny, żeby przeszły aromatem. Po tym czasie wymieszać na talerzu mąkę z przyprawami, obtoczyć zwinięte sardynki i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor (nie dłużej, niż minutę). Przed podaniem usunąć wykałaczki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.