Sardynki na tostach

Przepis z programu Mitch i Matt idą na ryby
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

Sardynki na tostach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 całe sardynki

4 średniej wielkości pomidory

grubo pokrojone

2 ząbki czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta szafranu

2 duże kromki białego chleba

1 cebula

posiekana

chili w płatkach

szczypta kminu rzymskiego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

 

Przygotowanie:


Sardynkom odciąć głowy. Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek i odfiletować. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku. Dodać cebulę, po chwili dorzucić koncentrat pomidorowy i szczyptę szafranu. Dodać płatki chili, kmin rzymski i pomidory. Tak przygotowany sos lekko poddusić. Filety z sardynek posolić i podsmażyć na patelni skórą do dołu. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (około 1-2 minut), po czym przewrócić na drugą stronę. Kromki chleba położyć na grillu i przez chwilę grillować. Po zdjęciu z grilla potrzeć je czosnkiem, nałożyć na nie trochę sosu i sardynki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.