Si King

Sandwicze z ostrygami (i krewetkami) na sposób nowoorleański


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Sandwicze z ostrygami (i krewetkami) na sposób nowoorleański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

18 świeżych ostryg

wyjętych z muszli (albo więcej

jeśli ktoś ma ochotę)

W programie Dave

który jest uczulony na ostrygi

w ten sam sposób przyrządza także świeże krewetki.

olej z pestek winogron lub olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać składniki remulady, spróbować i ewentualnie przyprawić do smaku.W misce wymieszać wszystkie suche składniki panierki. W osobnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Ostrygi wyjęte ze skorupek (lub obrane z pancerzyków krewetki) osuszyć papierowym ręcznikiem, zanurzać w jajku z mlekiem, a następnie obtaczać w kaszce kukurydzianej z przyprawami, tak, by pokryły się jej grubą warstwą. Rozgrzać olej w rondlu lub patelni do głębokiego smażenia do momentu, kiedy wrzucony kawałeczek chleba zaczyna natychmiast skwierczeć. Smażyć obtoczone ostrygi (lub krewetki) na złoto, co powinno zająć 2-3 minuty. Wyjmować łyżka cedzakową i odsączać z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podgrzaną bagietkę przekroić wzdłuż i posmarować masłem. Na dolnej połówce ułożyć listki sałaty i posmarować je remuladą. Na wierzchu umieścić smażone ostrygi (lub krewetki) i przykryć górna połówką bagietki. Zjadać natychmiast!

powrót

Podobne przepisy

Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.