Sandwicze z omletem z białka, karmelizowaną cebulą i prostym dżemem figowym

Sandwicze z omletem z białka, karmelizowaną cebulą i prostym dżemem figowym
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Inne, Dania dietetyczne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
karmelizowana cebula:
1 łyżka oliwy extra vergine
3 czerwone cebule, pokrojone na plastry o grubości 1 cm
¼ łyżeczki soli morskiej

dżem figowy:
¼ szklanki wody
450 g fig, bez szypułek, przekrojonych na ćwiartki
¼ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny

jajka:
1 łyżeczka oliwy extra vergine
8 białek (po 2 białka na kanapkę)
1 łyżeczka ostrej chili w proszku
świeżo mielony czarny pieprz

tosty:
8 kromek chleba razowego (np. z siemieniem) o grubości 1 cm

sałatka:
4 szklanki rukoli
1 szklanka świeżych borówek amerykańskich

klonowy dressing balsamiczny:
1 łyżeczka oliwy extra vergine
1 łyżeczka octu balsamicznego (przynajmniej 7-letniego)
½ łyżeczki syropu klonowego

Przygotowanie:
Rozgrzewamy nieprzywierający rondel na średnim ogniu. Dodajemy oliwę, cebulę, rozdzielamy krążki i solimy. Dusimy przez 10 minut, po czym zmniejszamy płomień i smażymy 35-40 minut, aż przybiorą głęboko bursztynowy kolor. Do drugiego rondla wlewamy wodę, dodajemy figi, cukier oraz otartą skórkę z cytryny i dusimy na małym ogniu 45-60 minut, aż dżem zgęstnieje. Rozgrzewamy teflonową patelnię na średnim ogniu. Wlewamy oliwę i rozsmarowujemy papierowym ręcznikiem, usuwając nadmiar tłuszczu. Oddzielamy żółtka od białka 2 jajek i ubijamy lekko białka widelcem. Wlewamy białka na patelnię, doprawiamy szczyptą chili oraz świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na małym ogniu 1-3 minuty. Odwracamy i smażymy jeszcze minutę. Robimy to samo z pozostałymi jajkami. Wlewamy do szczelnie zakręcanego słoika oliwę, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zamykamy słoik i wstrząsamy energicznie, by połączyć wszystkie składniki. Opiekamy kromki chleba w tosterze. Nakładamy na połowę kromek po łyżce dżemu figowego i skarmelizowanej cebuli oraz omlet z białek. Przykrywamy sandwicze pozostałymi kromkami i podajemy z sałatką z rukoli i borówek, skropioną dressingiem balsamicznym.

© Nadia Giosia

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA