Sandwicze z omletem z białka, karmelizowaną cebulą i prostym dżemem figowym

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Dania dietetyczne

Sandwicze z omletem z białka, karmelizowaną cebulą i prostym dżemem figowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

karmelizowana cebula:

1 łyżka oliwy extra vergine

3 czerwone cebule, pokrojone na plastry o grubości 1 cm

¼ łyżeczki soli morskiej



dżem figowy:

¼ szklanki wody

450 g fig, bez szypułek, przekrojonych na ćwiartki

¼ szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny



jajka:

1 łyżeczka oliwy extra vergine

8 białek (po 2 białka na kanapkę)

1 łyżeczka ostrej chili w proszku

świeżo mielony czarny pieprz



tosty:

8 kromek chleba razowego (np. z siemieniem) o grubości 1 cm



sałatka:

4 szklanki rukoli

1 szklanka świeżych borówek amerykańskich



klonowy dressing balsamiczny:

1 łyżeczka oliwy extra vergine

1 łyżeczka octu balsamicznego (przynajmniej 7-letniego)

½ łyżeczki syropu klonowego



Przygotowanie:

Rozgrzewamy nieprzywierający rondel na średnim ogniu. Dodajemy oliwę, cebulę, rozdzielamy krążki i solimy. Dusimy przez 10 minut, po czym zmniejszamy płomień i smażymy 35-40 minut, aż przybiorą głęboko bursztynowy kolor. Do drugiego rondla wlewamy wodę, dodajemy figi, cukier oraz otartą skórkę z cytryny i dusimy na małym ogniu 45-60 minut, aż dżem zgęstnieje. Rozgrzewamy teflonową patelnię na średnim ogniu. Wlewamy oliwę i rozsmarowujemy papierowym ręcznikiem, usuwając nadmiar tłuszczu. Oddzielamy żółtka od białka 2 jajek i ubijamy lekko białka widelcem. Wlewamy białka na patelnię, doprawiamy szczyptą chili oraz świeżo mielonym pieprzem. Smażymy na małym ogniu 1-3 minuty. Odwracamy i smażymy jeszcze minutę. Robimy to samo z pozostałymi jajkami. Wlewamy do szczelnie zakręcanego słoika oliwę, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zamykamy słoik i wstrząsamy energicznie, by połączyć wszystkie składniki. Opiekamy kromki chleba w tosterze. Nakładamy na połowę kromek po łyżce dżemu figowego i skarmelizowanej cebuli oraz omlet z białek. Przykrywamy sandwicze pozostałymi kromkami i podajemy z sałatką z rukoli i borówek, skropioną dressingiem balsamicznym.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szynka i melon
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.