Tomasz Jakubiak

Sandwicz z grillowanego pieczywa tostowego z indykiem, pastą krewetkową, pomidorami i bundzem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 3398

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pierś z indyka

3 plastry bundzu

pomidor

sól

pieprz

rękaw

do pieczenia

patyczki do szaszłyków

marynata do indyka:

50 ml oleju z dzikiej róży

garść świeżej bazylii

1 łyżka suszonej bazylii

2 gałązki tymianku

pasta krewetkowa:

300 g krewetek koktajlowych

sól

pieprz

sok z cytryny

garść świeżej kolendry

łyżka majonezu

łyżka ketchupu

łyżeczka tabasco

pesto:

2 garście uprażonych pestek dyni

sok z cytryny

garść rukoli

60 ml oleju z pestek dyni

20 ml oleju lnianego

15 g startego owczego twardego sera

sól

pieprz

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki marynaty: posiekane zioła i olej. Pierś z indyka natrzyj solą i pieprzem i zanurz w marynacie. Indyka piecz w rękawie do pieczenia w 190 stopniach przez około 40 minut. Wszystkie składniki pasty krewetkowej zmiksuj. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki, żeby się schłodziła. Wszystkie składniki pesto zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pieczywo tostowe zgriluj. Kromkę posmaruj pasta krewetkową. Na niej ułóż plaster sera, piersi z indyka i pomidora. Całość przykryj kolejną kromką i złóż kolejną warstwę. Na koniec wbij wykałaczki i przekrój kanapkę na pół.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.