Andrzej Polan

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem


Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów z sandacza

brokuł

pęczek botwiny

garść orzechów włoskich

barść rodzynek

olej Kujawski z czosnkiem

olej Kujawski

sól

pieprz czarny

szczypta cukru

sok z cytryny

łyżka masła

liście szczawiu do podania

pęczek koperku do podania

 

Śmietanowy sos chrzanowy:

2 łyżki chrzanu

1/2 szkl. gęstej śmietany

szczypta soli i cukru

skórka z cytryny

 

Przygotowanie:

Na oleju Kujawskim przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek.
Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.




Śmietanowy sos chrzanowy:

Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórka z cytryny.
Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.