Andrzej Polan

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem


Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g filetów z sandacza

brokuł

pęczek botwiny

garść orzechów włoskich

barść rodzynek

olej Kujawski z czosnkiem

olej Kujawski

sól

pieprz czarny

szczypta cukru

sok z cytryny

łyżka masła

liście szczawiu do podania

pęczek koperku do podania

 

Śmietanowy sos chrzanowy:

2 łyżki chrzanu

1/2 szkl. gęstej śmietany

szczypta soli i cukru

skórka z cytryny

 

Przygotowanie:

Na oleju Kujawskim przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek.
Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.




Śmietanowy sos chrzanowy:

Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórka z cytryny.
Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.

powrót

Podobne przepisy

Filety z makreli w liściach dzikiego czosnku
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś w panierce z nori
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tatar z ryb wędzonych
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.