Anna Olson

Samosy z nadzieniem warzywnym


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Samosy z nadzieniem warzywnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Ilość: 24 samosy



Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki soli

2 łyżki oleju roślinnego

¾ szklanki ciepłej wody



Nadzienie

2½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków o zwartym miąższu (np. irga)

1 łyżka nasion kopru włoskiego

1 łyżka kminu rzymskiego

2 łyżeczki nasion kolendry

3 łyżki oleju roślinnego

½ szklanki drobno posiekanej cebuli

2 ząbki czosnku, drobno starte albo zmiażdżone

500 g mrożonego siekanego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego

½ szklanki zielonego groszku, świeżego albo mrożonego

sól i pieprz

olej roślinny do smażenia



Przygotowanie

Zmieszaj w misce mąkę z solą. Wlej olej, przemieszaj ciasto i dodaj wodę. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat, a następnie zagnieć, aż będzie elastyczne (ok. 5 min), dodając mąkę w miarę potrzeby. Owiń ciasto folią plastikową i odłóż na czas przygotowywania nadzienia. Ugotuj ziemniaki bez przykrycia w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odlej i odstaw, żeby trochę przestygły. Na dużej patelni upraż nasiona kopru włoskiego, kminu rzymskiego i kolendry, aż ich zapach stanie się wyczuwalny. Dodaj 3 łyżki oliwy i posiekaną cebulę i podsmażaj, aż cebula zrobi się szklista, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Dodaj szpinak, groszek i ziemniaki i mieszaj, lekko je ugniatając, aż powstanie farsz. Dopraw do smaku i odstaw do wystygnięcia. Podziel ciasto na 12 równych części i z każdej uformuj kulkę. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj kółka z ciasta o średnicy 15 cm i przetnij każde na pół. Zwijaj połówki w rożki, sklejając brzegi. Trzymając rożek w dłoni (jak loda) nakładaj porcję farszu (ok. 2 łyżeczki). Sklejaj krawędzie samosów i odkładaj je na oprószony mąką talerz. Rozgrzej w garnku olej do smażenia (nie więcej niż ½ garnka) do temp. 175 stopni C. Ostrożnie wkładaj samosy do wrzącego oleju za pomocą łyżki durszlakowej (nie więcej niż 3-4 naraz) i smaż, aż będą złociste i chrupiące (ok.3-4 min). Odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Samosy można podawać na zimno z chutneyem z mango (patrz oddzielny przepis).





© Anna Olson

powrót

skomentuj przepis

przepisy.com

postów: 20

02.02.2014 09:40

CYTUJ

trzeba się bezie kiedyś zabrac za ten przepis. pozdrawiam

Bartek przepisy

aga23034

postów: 4

15.11.2011 22:27

CYTUJ

Spotkałam się już z wieloma przepisami na ciasto. To tak jak z pierogami, każdy kucharz ma własną wypróbowana recepturę. Ja próbowałam tej potrawy na różny sposób i każda ma w sobie magię smaku. Pozdrawiam

#lattiki

06.06.2011 16:33


Opole

CYTUJ

Wyprobuje przepis, chociaz przywyklam do samosek wg tej receptury www.dotykindii.pl/samosa.html

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.