Marieta  Marecka

Samosy z ciecierzycą, fetą i szpinakiem


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 45

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 opakowania ciasta filo

250 g rozpuszczonego masła

1 puszka ciecierzycy

2 ugotowane ziemniaki

½ opakowania sera feta

200 g odciśniętego, rozmrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kuminu

2 łyżki poszatkowanej mięty

1 tajska chili

1 łyżka soku z limonki

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

 

Opcjonalnie:

3 łyżki mąki pszennej i 1-2 łyżki wody do sklejania pierożków

 

Do podania:

Jogurt zmiksowany z koperkiem, miętą, drobno poszatkowanym szczypiorkiem, kilka kropli soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem, jeśli są zimne możemy lekko je zmiksować blenderem.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem.
Szpinak rozmrażamy, dokładnie odciskamy z wody i jeśli trzeba szatkujemy go.
Do ziemniaków dodajemy ciecierzycę, szpinak, rozkruszamy ser feta i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy kolendrą, kuminem, gałką muszkatołową i solą.
Miętę i chili szatkujemy drobno i razem z sokiem z limonki dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy na zwartą i jednolitą masę.

Ciasto filo rozkładamy na blacie, każdy z arkuszy smarujemy rozpuszczonym masłem i nakładamy na siebie. Ciasto które nie jest używane, należy bezwzględnie przykryć wilgotną ściereczką bo bardzo szybko schnie i się kruszy. Posmarowane masłem ciasto (powinniśmy zużyć ok. 6-7 arkuszy) tniemy na długie prostokąty o szerokości ok. 6 cm. Na wszelki wypadek przygotujmy sobie „klej” z maki i wody, dzięki temu samosy nie będą się rozwijać w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Na dole każdego z pasków układamy czubatą łyżkę farszu i sklejamy w trójkąt, następnie poruszając się wzdłuż paska składamy kolejny i kolejny trójkąt, aż skończy nam się pasek. Przed ostatnim zwinięciem należy ciasto lekko posmarować wodą z mąką. Gotowe samosy również nakrywamy mokrą ściereczką.

Układamy pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut, aż się zezłocą. Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z zimnym dipem.


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.