Saltimbocca

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 kotlety cielęce

3 listki szałwii

3 plastry boczku

1/4 ząbka czosnku

1/2 filiżanki białego wina

100 g masła

świeża natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Tuż przed smażeniem posól i popieprz kotlety. Rozgnieciony czosnek wrzuć na patelnię polaną oliwą. Każdą porcję udekoruj listkiem szałwii i plastrem boczku. Uderz je delikatnie kilka razy tłuczkiem, żeby składniki się połączyły. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmij go z patelni, a połóż na niej mięso. Smaż, aż się skarmelizuje i przełóż na deskę, żeby odpoczęło. Zdeglasuj patelnię za pomocą białego wina. Dodaj kawałek masła i zdjęty wcześniej czosnek. Gotuj na bardzo wolnym ogniu do uzyskania konsystencji emulsji. Połóż kotlety z powrotem na patelni i posyp je posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zieloną fasolką z wody doprawioną masłem i solą.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.