Saltimbocca

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 udźców cielęcych (girello)

6 listków szałwii

3 plasterki prosciutto

¼ szklanki mąki

2 łyżki oliwy z oliwek

20 g masła

sól i pieprz

1 ząbek czosnku

1 łyżka pokrojonej natki

2 łyżki bulionu

białe wino do polania

 

 

Przygotowanie:


Z udźca cielęcego usuwamy błony i na nich gotujemy wywar. Tniemy cielęcinę na plastry i lekko ubijamy. Na każdy kotlecik kładziemy listek szałwii i plasterek cienko pokrojonego prosciutto. Lekko tłuczemy. Składamy delikatnie brzegi, tak żeby szynka znalazła się wewnątrz. Wlewamy na patelnię oliwę z oliwek. Dodajemy trochę masła, dzięki czemu mięso zbrązowieje. Kładziemy delikatnie oprószone mąką kotleciki na patelnię. Cały czas je przesuwamy. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Przewracamy na drugą stronę. Dolewamy odrobinę wywaru. Polewamy białym winem. Podajemy z gnocchi alla romana.

powrót

Podobne przepisy

Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.