Agnieszka Kręglicka

Saltimbocca - kotlety cielęce


Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Saltimbocca - kotlety cielęce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 kotletów cielęcych

6 plastrów szynki parmeńskiej

6-12 liści szałwii

oliwa

masło sklarowane

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki rosołu

sól

pieprz

mąka

 

Przygotowanie:

Mięso dobrze rozbić tłuczkiem. Na każdym plastrze położyć listek lub dwa szałwii i przykryć plastrem szynki, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę, ewentualnie dodając łyżkę sklarowanego masła. Smażyć kotleciki najpierw ze strony szynki z szałwią, potem z drugiej strony. Tuż po przewróceniu wlać wino i rosół, i na mocnym ogniu odparować. Doprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Wieprzowina calypso
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Duszone przepiórki na łożu z grzybów
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.