Mark  Bittman

Salsa z papają


Przepis z programu Minimalista (odc.36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Salsa z papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki twardej

ale dojrzałej papai pokrojonej na centymetrowe kawałki

½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli

½ szklanki pokrojonej w kostkę papryki

żółtej

zielonej

lub obydwu

zmielone świeże chili lub ostra papryka

albo pieprz kajeński

do smaku

¼ szklanki lub więcej pokrojonych listków kolendry

1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

lub więcej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Włożyć wszystkie składniki do miski i wymieszać. Odstawić na 5 minut, spróbować i doprawić, dodając więcej chili, soku z limonki lub soli jeśli potrzeba. Podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.