Agnieszka Kręglicka

Salsa verde


Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 posiekane pęczki naci pietruszki

1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii

mięty i szczypioru

2 łyżki kaparów

4-6 filetów anchois

2-4 posiekane ząbki czosnku

3 kromki białego chleba bez skórki

3 łyżki octu winnego

1 szklanka oliwy extra vergine lub więcej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucić zioła, kapary i anchois, wlać ocet i oliwę. Zmiksować. Aby sos zagęścić dodać chleb. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzić go oliwą. Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem. Podawać do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Położyć warstwę sosu na filetach łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Można dodać do sosu majonez lub jogurt i podawać jako dip.

powrót

Podobne przepisy

Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.