Agnieszka Kręglicka

Salsa verde


Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 posiekane pęczki naci pietruszki

1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii

mięty i szczypioru

2 łyżki kaparów

4-6 filetów anchois

2-4 posiekane ząbki czosnku

3 kromki białego chleba bez skórki

3 łyżki octu winnego

1 szklanka oliwy extra vergine lub więcej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucić zioła, kapary i anchois, wlać ocet i oliwę. Zmiksować. Aby sos zagęścić dodać chleb. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzić go oliwą. Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem. Podawać do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Położyć warstwę sosu na filetach łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Można dodać do sosu majonez lub jogurt i podawać jako dip.

powrót

Podobne przepisy

Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.