Salsa verde
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 posiekane pęczki naci pietruszki
  • 1 pęczek różnych mieszanych świeżych ziół np.: bazylii
  • mięty i szczypioru
  • 2 łyżki kaparów
  • 4-6 filetów anchois
  • 2-4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 kromki białego chleba bez skórki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 szklanka oliwy extra vergine lub więcej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucić zioła, kapary i anchois, wlać ocet i oliwę. Zmiksować. Aby sos zagęścić dodać chleb. Jeżeli sos jest za gęsty rozrzedzić go oliwą. Uzupełnić przyprawy zgodnie z własnym smakiem. Podawać do mięs i warzyw gotowanych, pieczonych lub grillowanych. Położyć warstwę sosu na filetach łososia i piec w piekarniku, aż ryba będzie gotowa. Można dodać do sosu majonez lub jogurt i podawać jako dip.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA