Adam Chrząstowski

Sałaty z imbirowo-gruszkowym sosem i kurczakiem w aromatycznym jogurcie


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

odsłon: 7648

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ główki sałaty rzymskiej

½ główki sałaty radicchio

½ opakowania rukoli

2 miękkie gruszki

4 cm imbiru

1 cytryna

½ szklanki oliwy

2 piersi kurczaka (ok. 300g)

¾ szklanki jogurtu naturalnego

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Obierz imbir i ½ zetrzyj na tarce. Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i dodaj wraz z imbirem do jogurtu. Piersi kurczaka pokrój w paski, posól, posyp pieprzem cayenne i kminem. Wymieszaj mięso z jogurtem i odstaw na 1 godzinę. Wyłóż kurczaka na pergamin lub matę silikonową i upiecz w piecu o temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. W tym czasie, sałaty podziel na liście, opłucz i osusz. Obierz gruszki i usuń gniazda nasienne. ½ imbiru, 1 i ¾ gruszek i sok z cytryny zmiksuj ręcznym blenderkiem i pod koniec miksowania dodaj oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszaj sałaty z sosem i wyłóż do salaterki. Na wierzch sałaty ułóż kurczaka i słupki z pozostałej gruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.