Agnieszka Kręglicka

Sałatka ziemniaczana


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka ziemniaczana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ziemniaki

jajka ugotowane na twardo

 

Sos

kaparki małe

ogórki konserwowe pokrojone w kostkę

cebula słodka lub szalotka pokrojona w kostkę

oliwa, musztarda Dijon

biały ocet winny do smaku

pieprz, sól

Przygotowanie:

Składniki sosu dobrze wymieszać, aż sos będzie spójny. W smaku powinien być zdecydowany, kwaśny, słony i pieprzny. Ziemniaki sałatkowe (mające mało skrobi, zwarte, nie rozpadające się na puch) ugotować w mundurkach. Póki ciepłe obrać ze skórki, pokroić i połączyć z sosem. Kiedy ziemniaki są gorące sos mocniej w nie wnika. Sałatkę obłożyć jajkami pokrojonymi w kostkę, posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.