Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g namoczonego sztokfisza (sztokfisz to suszony dorsz)

400 g ziemniaków

80 g czarnych oliwek

pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy extra vergine

pół kieliszka białego wytrawnego wina

5 łyżek octu z białego wina

liść laurowy

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy sztokfisza ze skóry i ości; myjemy i kroimy na równe kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy zimną wodą; dodajemy białe wino, szczyptę natki pietruszki, obrany ząbek czosnku, liść laurowy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na umiarkowanym ogniu około 20 minut; odstawiamy sztokfisza we własnym sosie do ostudzenia. W tym czasie myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy na parze 20 - 30 minut, aż będą miękkie, schładzamy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Odcedzamy sztokfisza, rozdrabniamy widelcem, dodajemy pokrojoną pietruszkę, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, pozostały ocet i oliwę; delikatnie mieszamy składniki. Oliwki myjemy i drylujemy, kroimy w paski i dodajemy do ryby. Na talerzach kładziemy plastry ziemniaków i sztokifsza, skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Suflet z sandacza
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karp a la Pomian
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

#rumi

18.02.2011 12:10


Warszawa

CYTUJ

A skąd w Polsce można wziąć sztokfisza? Da radę go kupić w sklepie, a może zastąpić świeżą rybą?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.