Marieta  Marecka

Sałatka ze szparagów


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 111

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

mały kawałek parmezanu

3 łyżki łuskanego słonecznika

½ szklanki ugotowanego czerwonego ryżu

świeży tymianek

½ pęczka szczypiorku

oliwa

sok z cytryny

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 3 minuty w osolonym i posłodzonym łyżeczką cukru wrzątku. Odsączamy i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.

powrót

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:16

CYTUJ

Warto szparagi gotować w bulionie np. takim gotowym od krakusa. Świetnie łapią smak, a cała sałatka smakuje dużo lepiej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.