Marieta  Marecka

Sałatka ze szparagów


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 439

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

mały kawałek parmezanu

3 łyżki łuskanego słonecznika

½ szklanki ugotowanego czerwonego ryżu

świeży tymianek

½ pęczka szczypiorku

oliwa

sok z cytryny

1 łyżeczka miodu

sól

pieprz

1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i gotujemy przez 3 minuty w osolonym i posłodzonym łyżeczką cukru wrzątku. Odsączamy i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą i kostkami lodu.
Szczypior szatkujemy, słonecznik prażymy na suchej patelni.
Szparagi kroimy w 2 cm kawałki, przekładamy do miski i dodajemy ryż, słonecznik, szczypiorek i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
W miseczce łączymy miód z kilkoma kroplami soku z cytryny, dolewamy powoli oliwę i ciągle mieszając robimy dressing. Wlewamy do szparagów, mieszamy i ścieramy na wierzch parmezan. Serwujemy po schłodzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kaczką i papają
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka jesienna z wołowiną i kasztanami jadalnymi
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Sałatka ziemniaczana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka ziemniaczana z pięcioma ziarnami
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:16

CYTUJ

Warto szparagi gotować w bulionie np. takim gotowym od krakusa. Świetnie łapią smak, a cała sałatka smakuje dużo lepiej :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.