David Gaboriaud

Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 253

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 fig

3 plastry sera koziego (możesz też użyć sera halloumi)

kilka liści sałaty radicchio

2 łyżki prażonych pestek dyni

1 kwasne jabłko pokrojone w ósemki

2 łyżki chorwackiej rakii

4 łyżki oliwy z oliwek

szczyptę kwiatów świeżej lawendy

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Zacznij od dressingu - w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z octem, rakiją i kwiatkami lawendy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj figi i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Odstaw i na tej samej patelni podsmaż plastry koziego sera lub halloumi z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzu ułóż liście radicchio, ósemki jabłka, figi oraz grillowane halloumi. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i polej dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z bobu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka ziemniaczana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka nicejska z łososiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z pieczonej marchewki z ziarnami i pęczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.