David Gaboriaud

Sałatka ze świeżymi figami i grillowanym kozim serem


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 83

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 fig

3 plastry sera koziego (możesz też użyć sera halloumi)

kilka liści sałaty radicchio

2 łyżki prażonych pestek dyni

1 kwasne jabłko pokrojone w ósemki

2 łyżki chorwackiej rakii

4 łyżki oliwy z oliwek

szczyptę kwiatów świeżej lawendy

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Zacznij od dressingu - w miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z octem, rakiją i kwiatkami lawendy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj figi i odstaw na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Na suchej patelni upraż pestki dyni. Odstaw i na tej samej patelni podsmaż plastry koziego sera lub halloumi z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Na talerzu ułóż liście radicchio, ósemki jabłka, figi oraz grillowane halloumi. Całość posyp prażonymi pestkami dyni i polej dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z grillowanego kalafiora z musztardowym dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z papai
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.