David Gaboriaud

Sałatka z ziemniaków, krewetek i awokado


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 387

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g krewetek koktajlowych

250 g młodych małych ziemniaków ugotowanych

pół ogórka wydrążonego i pokrojonego w pół talarki

1 awokado pokrojone

1 dymka drobno posiekana

4 młode marchewki pokrojone wzdłuż na cztery

liście sałaty rzymskiej

2 łodygi selera naciowego drobno posiekane

Dressing:

4 fileciki anchois

4 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1 łyżeczka kaparów

sok z połówki cytryny

kilka gałązek świeżego tymianku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Dressing: rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż czosnek i anchois na wolnym ogniu, aż anchois się rozpadną. Dodaj kapary, tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Wlej zawartość patelni do słoika i energicznie potrząśnij, aby połączyć wszystkie
składniki. Odstaw.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki i delikatnie połącz z dressingiem.
Serwuj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka nicejska z łososiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z bobu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z papai
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.