Sałatka z wędzonym półgęskiem

Sałatka z wędzonym półgęskiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 1 półgęsek wędzony
  • ½ melona
  • garść żurawiny suszonej
  • 2 cykorie
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 duża łyżka miodu
  • oliwa
  • Do podania:
  • grzanki z razowego pieczywa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cykorię obieramy z wierzchnich liści, przecinamy na pół lub na ćwiartki, jeśli jest duża, i wkładamy do wody z solą na ok. godzinę.
Następnie osuszamy, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy ok. 15 minut co jakiś czas przewracając, żeby równo się przypiekła i zmiękła.
Z melona wycinamy kulki, półgęsek kroimy w plastry.
W miseczce mieszamy miód i sok z połówki cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy powoli oliwę, ciągle mieszając.
Ściągamy cykorię z patelni, układamy na talerzu, skrapiamy dressingiem posypujemy listkami tymianku, na wierzch kładziemy plastry półgęska, żurawinę i kulki melona, całość jeszcze raz skrapiamy dressingiem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy posypane grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA