Agnieszka Kręglicka

Sałatka z wędzonego pstrąga


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb

Sałatka z wędzonego pstrąga
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-2 filety wędzonego pstrąga

1 cukinia

1 mały świeży ogórek

1 gałązka selera naciowego

1/2 czerwonej cebuli

1 szklanka greckiego jogurtu

2 łyżki oliwy extra vergine

1 limonka lub cytryna

wasabi lub musztarda Dijon

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jogurt doprawić wasabi i sokiem z limonki oraz solą. Ogórek, seler i cukinię pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw. Potrzebujemy części warzyw bez gniazd nasiennych. Kilka najdłuższych plastrów cukinii zachować, resztę pokroić w kostkę. Ogórek, seler i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać warzywa z oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Filety z pstrąga oczyścić dokładnie z ości. Metalową obręcz wyłożyć na wewnętrznej ściance plastrem lub dwoma cukinii. Na dnie położyć filet z pstrąga podzielony na kawałeczki, posmarować sosem jogurtowym, na to warstwa sałatki, na to sos jogurtowy, ponownie ryba i na wierzch sałatka z warzyw i chmurka jogurtu. Zdjąć obręcz, posypać skórką z limonki i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.