Sałatka z truskawek, kalarepy i rukoli z tofu fetą

Sałatka z truskawkami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.20

Składniki:

Tofu feta:
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 - 220 ml oliwy
  • 300 g tofu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować tofu fetę. Do dużego słoja wlać wszystkie składniki zalewy, zakręcić i mocno potrząsnąć, aż do wymieszania składników.
Tofu pokroić w kostkę i włożyć do słoja. Kostki tofu ułożyć jak najbardziej ciasno, aby wszystkie były zanurzone w oliwie – jeśli niektóre będą wystawać, dolać więcej oliwy i intensywnie potrząsnąć słojem.
Gotowy słoik wstawić do lodówki na całą noc, następnego dnia można już podawać. Najlepiej smakuje z pomidorami i oliwkami; z arbuzem i miętą; jako farsz do pierogów lub wszędzie tam, gdzie pasowałby kęs słonego ser – np. do sałatki z truskawek, kalarepy i rukoli.
Aby przygotować sałatkę, myjemy truskawki i mieszamy je z pokrojoną kalarepą i listkami rukoli. Dodajemy orzeszki piniowe, oliwę i sok z cytryny oraz kawałki tofu fety.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA