Delia  Smith

Sałatka z tropikalnych owoców w ponczu plantatora


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z tropikalnych owoców w ponczu plantatora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 banany

20 dag ciemnych winogron

mały ananas

duże mango

4 marakuje

2 kiwi

20 dag liczi

papaja

2 pomarańcze

300 ml wody

10 dag cukru

skórka z 2 limonek

cynamon

100 ml soku ananasowego

100 ml świeżego soku pomarańczowego

150 ml ciemnego rumu

sok z dwóch limonek

 

 

Przygotowanie:


Marakuję kroimy na połówki i wybieramy miąższ wraz z pestkami. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki. Winogrona kroimy na połówki. Mango, liczi i papaję obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Pozostałe owoce obieramy ze skóry i kroimy. Owoce zalewamy syropem ugotowanym na małym ogniu z wody, cukru, skórki cieniutko okrojonej z dwóch limonek oraz dwóch kawałków cynamonu. Dodajemy sok ananasowy, pomarańczowy, rum oraz sok z limonek. Wszystko razem starannie mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.