Sałatka z soczewicy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g zielonej soczewicy

4 marchewki

2 goździki

1 cebula

10 gałązek pietruszki

pęczek tymianku

1 liść laurowy

3 plasterki wędzonego boczku

2 szalotki

2 łyżki octu winnego

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka oleju arachidowego

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Wrzuć soczewicę do rondla, zalej zimną wodą i zagotuj. Obierz marchewkę i cebulę oraz zrób ziołowy bukiecik. Weź liść laurowy, obłóż go łodyżkami pietruszki i tymianku i zwiąż wszystko sznureczkiem. Odcedź soczewicę w durszlaku, następnie wrzuć z powrotem do czystego rondla, zalej zimną wodą (1 centymetr nad poziom soczewicy) dodaj marchewkę, cebulę, bukiecik ziół i zagotuj. Pogotuj soczewicę pół godziny i dopiero wtedy posól. W ten sposób nie stwardnieje. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż zmięknie. W międzyczasie posiekaj szalotki, pokrój boczek na centymetrowe paski, przełóż na talerz i odstaw. Ugotowane warzywa odcedź na durszlaku, marchewkę przełóż na deskę do krojenia, cebulę i bukiecik ziół wyrzuć. Pokrój marchewkę w cienkie plasterki. Przełóż soczewicę do dużej miski dodaj pokrojoną marchewkę, posiekane szalotki dopraw solą i pieprzem, polej oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Na patelnię wlej łyżkę oleju arachidowego, jak tylk

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.