Lucinda Scala  Quinn

Sałatka z rukoli z parmezanem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z rukoli z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pęczek rukoli

umytej i osuszonej

½ szklanki czerwonej cebuli

cienko pokrojonej

1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

można dodatkowo polać już na stole

2 łyżki świeżego soku z cytryny

½ łyżeczki soli

świeżo zmielony pieprz

12-16 długich

cienkich płatków parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Rukolę porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać cebulę, wymieszać. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Polać sałatę sosem i dobrze wymieszać. Wyłożyć na talerze. Na wierzchu położyć płatki parmezanu. Pokropić oliwą, można jeszcze posypać pieprzem. Podawać natychmiast

powrót

Podobne przepisy

Letnia sałatka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z kwiatów w winegrecie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.